Zichtrekening in België bij goedkoopste in Europa

7 mei 2018

Een zichtrekening kost in België gemiddeld tussen 21,95 EUR en 49,64 EUR. Het goedkoopste type betreft een elektronisch profiel zonder kredietkaart. Het duurste profiel is een traditioneel profiel met kredietkaart en begeeft zich nog steeds onder de 50 EUR. Daarmee kost een zichtrekening in België beduidend minder dan in de rest van Europa.

Vorig jaar (tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018) steeg de gemiddelde prijs van een zichtrekening met 3,87%. Een jaar eerder daalde de prijs echter met 1,32%. Over twee jaar betekent dit een gemiddelde stijging van 2,5%. Daarmee stijgen de kosten van een zichtrekening minder snel dan de index van de consumptieprijzen (4,4% in diezelfde periode).

Cijfers van de FOD Economie tonen aan dat bankkosten1 in België de laatste 10 jaar effectief minder sterk stijgen dan de inflatie. Terwijl de bankkosten tussen 2008 en 2017 met 17,7% zijn gestegen, steeg de inflatie met 19,3% over dezelfde periode.

Belgische bankkosten bevinden zich, dankzij een bankenlandschap met veel retailbanken en dus een geduchte concurrentie, bij de laagste in Europa. Uit een eerdere studie van de Europese Commissie2 blijkt dat België, samen met Bulgarije, Nederland en Portugal, één van de landen is waar de kosten van een bankrekening bescheiden blijven.

Terwijl een gemiddelde zichtrekening vandaag in België minder dan 50 EUR kost, loopt dat volgens de Franse vergelijkingssite Panorabanques.com in Frankrijk bijvoorbeeld op tot 194,30 EUR.

De Belgische consument kan al ruim 20 jaar in alle transparantie de kosten van zijn bankrekening nagaan. Hij vindt de tarieflijsten zowel op de websites van de banken als in de verkooppunten. Bovendien krijgt hij elk jaar een gedetailleerde afrekening van zijn bankkosten. 

Tot slot kan hij via verschillende sites makkelijk de kosten bij verschillende banken vergelijken. Binnenkort zal ook de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) een dergelijke tool lanceren.

In België kan de consument dan ook eenvoudig en transparant de kosten van zijn bankverrichtingen en -diensten raadplegen en vergelijken met die bij andere banken.


1 Kosten van een zichtrekening met daaraan gelinkte verrichtingen: geldafhalingen met een debetkaart aan de geldautomaat van andere banken (dan de eigen bank), geldafhalingen aan het loket en papieren overschrijvingen

2 2009, geen recentere studie beschikbaar

Meer over: