Nieuws

 • 20 maart 2019

  De Commissie Financiën heeft gisteren een wetsvoorstel van Groen en Ecolo goedgekeurd dat een bankierseed wil invoeren in België. Febelfin betreurt dit. "De bankierseed richt zich vooral op  bankbedienden, eerder dan op de banken zelf. Het voegt een nieuwe laag sancties, organen en procedures toe aan een toezichtkader en een sanctiearsenaal die al heel uitgebreid waren. Het voorstel is dan ook een gemiste kans om met écht inhoudelijke maatregelen de cultuur en deontologie in de financiële sector te versterken zoals we zelf hadden voorgesteld", zegt Febelfin-CEO Karel Van Eetvelt.

 • 12 maart 2019

  Ondanks alle waarschuwingen, steeg het aantal gevallen van oplichting via internetbankieren verder in 2018. Toen werden er maar liefst 9747 gevallen van phishing opgetekend. Bij deze vorm van fraude hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator, een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite, enz.

 • 6 maart 2019

  Febelfin juicht het wetsvoorstel van CD&V toe dat ondernemingen verplicht om minstens één digitale betaalmethode te voorzien. En dit naast de mogelijkheid om cash te betalen.

 • 5 maart 2019

  Een diverse pool van werknemers, gelijke kansen op de werkvloer, een respectvolle werkomgeving die zich aanpast aan de noden van zijn (toekomstige) werknemers en oog voor de nieuwe maatschappelijke en technologische ontwikkelingen. Het zijn stuk voor stuk thema’s waar Febelfin, samen met de financiële sector het verschil wil maken. Daarom gaat het samenwerken met Claire Godding. Zij is een ervaren professional die de laatste jaren haar sporen verdiende bij BNP Paribas Fortis als Head of Diversity & Inclusion.

 • 5 maart 2019

  Op 18 februari verscheen in het Staatsblad een Koninklijk Besluit over de uitvoering van de PAD-richtlijn (Payment Account Directive) in België. Deze Europese betaalrichtlijn focust op drie zaken: de overstap naar een andere bank vergemakkelijken, ervoor zorgen dat iedereen een basisbetaalrekening krijgt en de kosten van een betaalrekening transparanter maken. Op dat laatste vlak bestaat er in België al een reglementering sinds 1995, en dit in tegenstelling tot vele Europese landen.

 • 4 maart 2019

  Wie herkent de volgende situatie niet? Bij het in orde brengen van wat administratie duikt een vergeten factuur op. De uiterste betaaldatum: vandaag. Paniek is vanaf nu niet langer nodig. Via een instantoverschrijving of Instant Payment staat het geld binnen een paar seconden op de rekening van de begunstigde. Dag stress, welkom gebruiksgemak.

 • 1 maart 2019

  Het aantal kredietaanvragen steeg in januari 2019 met 5,6% ten opzichte van januari 2018. Het overeenstemmende totaalbedrag van deze aanvragen lag 10% hoger. In januari 2019 steeg het aantal verstrekte kredieten met iets meer dan 8%. In bedrag is iets meer dan 10% meer krediet verleend dan in januari 2018. Dat blijkt uit de cijfers van de hypothecaire-kredietbarometer van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

 • 28 februari 2019

  Gisteren is het langverwachte nieuwe wetboek van vennootschappen en verenigingen goedgekeurd in de Kamer. Febelfin is er van overtuigd dat het nieuwe vennootschapsrecht het heel wat eenvoudiger zal maken om ondernemingen op te richten en financiële middelen aan te trekken via de kapitaalmarkt.

 • 27 februari 2019

  Consumenten van vandaag gaan anders om met hun bank dan pakweg vijftien jaar geleden. Febelfin stelt vast dat klanten steeds meer hun bankzaken digitaal beheren. Vooral mobiel bankieren zit enorm in de lift. Uit een bevraging van iVOX bij 1.000 personen, blijkt dat 4 op de 5 Belgen gebruik maakt van mobiele apps. Daarvan is 76% tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden van zijn apps. 

 • 21 februari 2019

  VIER-presentator Pedro Elias kroop vanavond in de rol van phishingcrimineel tijdens zijn programma “Control Pedro”. Hij stal 100 euro van de rekening van Evi Hanssen. Hoe dat zo makkelijk kon? Bij het shoppen van een DVD, had Hanssen nietsvermoedend haar bancaire gegevens online ingegeven op een website. Addertje onder het gras: de website was nagemaakt. De enige manier om deze vorm van phishing te vermijden: typ altijd zelf het adres van een website in de adresbalk. Febelfin roept iedereen bovendien op altijd waakzaam te zijn als er vertrouwelijke - en zeker bancaire - gegevens gevraagd worden via internet.

Pagina's