Nieuw en veilig bankbiljet van 50 EUR vandaag in omloop gebracht

04/04/2017

De Europese Centrale Bank brengt vandaag nieuwe biljetten van 50 EUR in omloop. De briefjes van 50 EUR zijn heel populair en worden van alle biljetten het meest gebruikt.

Jammer genoeg worden ze ook het meest vervalst. De nieuwe biljetten moeten daar komaf mee maken: ze werden uitgerust met een hele reeks beveiligingstechnieken.

Hoe herkent u het nieuwe biljet van 50 EUR en hoe weet u dat u een echt exemplaar in handen hebt?

Voelen

Speciale drukprocessen zorgen voor de unieke manier waarop de bankbiljetten aanvoelen. Zo moet het papier stevig aanvoelen en knisperen. Als u over de voorzijde van het papier strijkt, voelt het op sommige plaatsen dikker aan.

Kijken

Kijk en hou het bankbiljet tegen het licht. Het portretraampje, het portretwatermerk en de veiligheidsdraad komen tevoorschijn. 

Kantelen

Kantel het bankbiljet. De zilveren band toont in een doorzichtig raampje een portret van Europa en het smaragdgroene cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.

Doe zelf de test

Twijfelt u over de echtheid van een biljet of wil u gewoon goed voorbereid zijn, doe dan zelf de test en vergelijk de echtheidskenmerken van de diverse oude en nieuwe coupures.

Vals briefje in handen? Wat nu?

Als u erachter komt dat u een vals briefje hebt gekregen, stapt u het beste naar de politie. Vertel hen van wie u het briefje hebt gekregen en waar dat is gebeurd. Zo kan de politie de valsemunters opsporen. Probeer het niet uit te geven, want dan begaat u een misdrijf.

Als u in de bank een vals briefje afgeeft, dan zal de bankbediende het bijhouden en opsturen naar de Nationale Bank van België, waar het briefje onderzocht zal worden. Blijkt het toch niet vals te zijn, dan krijgt u het terug. Maar als het vals is, dan wordt het briefje bij de bank ingehouden.

Meer over: