nr. 06 - december 2015

 • nr. 06 - december 2015

  Jonge en snel groeiende ondernemingen hebben in ons land te weinig toegang tot risicokapitaal, zo wordt vaak gezegd. Klopt dat? Zo ja, hoe komt dat dan? Wat zijn de alternatieven? 360° vroeg het aan Renaat Berckmoes (Fortino Capital), Sophie Manigart (Vlerick Business School & Universiteit Gent), Pieter Timmermans (VBO) en Marc Moonens (BNP Paribas Fortis). “Voor 90% van de ondernemingen zal bankfinanciering de enige vorm van financiering blijven”. 

 • nr. 06 - december 2015

  Kwaliteitsvolle financiering bieden aan goed onderbouwde projecten: dat is de doelstelling van de financiële sector. Als deze projecten jonge en beloftevolle ondernemingen betreffen, is bancair krediet niet altijd de meeste gepaste vorm om hun opstart te financieren. Ook een beursnotering of een uitgifte van ondernemingsobligaties is niet altijd aangewezen voor deze - vaak nog kleine en weinig winstgevende - ondernemingen. Financiering via durfkapitaal kan zich op dat ogenblik een onontbeerlijke oplossing tonen. 

 • nr. 06 - december 2015

  In België wordt een pak minder risicokapitaal opgehaald dan in de rest van Europa. In functie van het BBP werd er tussen 2008 en 2014 slechts 0,09% opgehaald in ons land. Dit ligt een stuk lager dan het Europese gemiddelde.

 • nr. 06 - december 2015

  Van deze digitale nieuwsbrief bestaat ook een PDF-versie.