Hoge ambities zijn absolute noodzaak voor uitbouw Brussel als fintechhub

04/05/2017

Brussel krijgt erkenning voor de initiatieven die genomen worden voor de uitbouw van onze hoofdstad als fintechhub. De concurrentie is echter sterk en er blijft nog heel wat werk aan de winkel. Onder meer de beperkte overheidsondersteuning en een moeilijk regelgevend kader zijn werkpunten.

Dat blijkt uit de studie “A tale of 44 cities. Connecting Global FinTech: Interim Hub Review 2017” van Deloitte en de Global FinTech Hubs Federation.

De studie bouwt voort op een overzicht van fintechactiviteit uit 2016. Naast de 20 hubs voor financiële technologie die toen werden onderzocht, werden nu ook 24 nieuwe hubs in kaart gebracht zoals Kopenhagen, Edinburgh, Milaan, Abu Dhabi, Tokyo of Sao Paulo.

In iedere hub werd gepeild naar een aantal indicatoren zoals overheidsondersteuning, innovatiecultuur, de nabijheid van expertise en klanten, buitenlandse start-ups en regelgeving. 

Expertise als troefkaart

Uit de studie blijkt dat Brussel vooral kan uitpakken met de aanwezigheid van expertise. Al sinds de jaren zeventig is de Belgische hoofdstad de uitvalsbasis van een aantal belangrijke fintechbedrijven, waaronder SWIFT.

Bovendien is Brussel de zetel van een aantal van de grootste financiële spelers ter wereld zoals Euroclear en de Europese afdeling van MasterCard. Ook de aanwezigheid van de Europese Commissie is een bijkomende troef.

Op het vlak van overheidssteun en regelgeving scoort Brussel slechts “gemiddeld”.

Toch zijn er een aantal positieve signalen zoals de oprichting van B-Hive. Het ambitieuze samenwerkingsplatform werd in januari 2017 in het leven geroepen door de minister van Financiën, 14 banken, verzekeraars en infrastructuurspelers, en geniet de steun van Febelfin.

Het doel is om in Brussel verder te bouwen aan een technologisch ecosysteem voor de financiële sector zodat onze hoofdstad bij de Europese kopgroep kan aansluiten. 

Overheidsondersteuning

Gemiddeld

Innovatiecultuur

Goed

Expertise

Uitstekend

Klanten

Goed

Buitenlandse start-ups

Beter dan gemiddeld

Regelgeving

Gemiddeld

Index Performance Score

Op basis van de bovenstaande indicatoren kent de studie de verschillende steden een Index Performance Score toe. Brussel komt uit op een puntenaantal van 127.

Hoe lager de score, hoe beter de fintechhub “werkt”. Koplopers in de Europese klas zijn onder andere Amsterdam (33), Luxemburg (12) en Londen (1).

Ook nieuwe hubs zoals Stockholm en Edinburgh doen het goed met scores van respectievelijk 55 en 76.

In de studie van Deloitte en de Global FinTech Hubs Federation worden ook de resultaten opgenomen van de 21ste editie van de Global Financial Centres Index. Daarin worden 106 financiële centra beoordeeld op hun competitiviteit.

Brussel bekleedt de 55ste plaats en boekt daarmee 7 plaatsen winst tegenover vorig jaar. Londen voert opnieuw de lijst aan. Luxemburg neemt plaats 18 in, Amsterdam staat op plek 40. Stockholm en Edinburg gaan voor plaats 46 en 54.

Fintechhubs in de wereld

Hoewel talent heel toegankelijk is in de Europese hubs blijkt het reglementaire kader vaak een hindernis. Toch bestaan er in enkele landen zogenaamde proeftuinen (sandboxes) om financiële technologie te testen zonder volledig te moeten voldoen aan reglementaire bepalingen.

Naast de gevestigde financiële hubs in Noord-Amerika - New York, Toronto en Silicon Valley - ontpopt nu ook Chicago zich als voedingsbodem voor fintechbedrijven. Maar ook in de VS is regelgeving een uitdaging.

 In Azië en de regio Stille Oceaan wordt regelgeving positiever ervaren, wat resulteert in meer proeftuinen en samenwerking op regelgevend niveau. Ook in het Golfgebied is er een positieve appreciatie voor de ondersteuning van de overheid en de regelgeving.

De Afrikaanse hubs worden dan weer weinig gesteund door de overheid en kampen met een gebrek aan kwaliteitsvolle fintechinfrastructuur. In Centraal- en Latijns-Amerika nemen vooral bedrijven en investeerders het voortouw om lokale ecosystemen voor fintech uit te bouwen.

Toekomst

Wereldwijd worden er steeds meer maatregelen genomen om fintech te ondersteunen. Deloitte en de Global FinTech Hubs Federation zullen de impact hiervan op de ontwikkeling van financiële hubs onderzoeken en in het najaar van 2017 publiceren in een nieuw verslag.

Meer info

Meer informatie vindt u terug in de volledige studie “A tale of 44 cities. Connecting Global FinTech: Interim Hub Review 2017”.

Bekijk zeker ook de resultaten van de Global Financial Centres Index.

Meer over: