Febelfin steunt initiatief om betalingen af te ronden naar 0 of 5 eurocent

9 februari 2018

Als Febelfin steunen wij het initiatief van de federale regering om een overeenkomst te sluiten met de verschillende sectoren om afrondingsregels toe te passen, en het totaalbedrag dat in de winkel aan de kassa moeten worden betaald af te ronden naar 0 of 5 eurocent. Er kan daarbij worden afgerond naar boven en naar beneden.

Op die manier zouden er minder muntjes van 1 en 2 eurocent nodig zijn, wat een structurele oplossing zou bieden voor het tekort aan muntjes. De muntjes van 1 en 2 eurocent worden immers vaak opgepot of verzameld in een spaarpot. Hierdoor circuleren ze veel te weinig, waardoor we regelmatig met een tekort te maken hebben. Het bijslaan en transporteren van muntjes brengt een hoge kost met zich mee. Het verminderende gebruik van deze muntjes zou een kostenreductie betekenen voor de maatschappij. Daar kunnen wij als Febelfin alleen maar voorstander van zijn.

Het lijkt ons noodzakelijk dat de afrondingsregels zouden gelden zowel voor zowel cash- als elektronische betalingen om de gelijke behandeling van beide betaaltransacties te kunnen garanderen.   

Om het gebruik van eurocentjes te verminderen, blijft ook het verder stimuleren van het elektronisch betaalverkeer erg belangrijk. De huidige evolutie naar een meer digitale en minder cashgedreven maatschappij is een positief verhaal voor zowel de consument als de maatschappij in haar geheel.

Meer over: