Europese FinTechs staan vandaag in de kijker

27/09/2017

Vandaag vindt in Brussel de tweede editie van de European FinTech Awards & Conference plaats. 27 FinTechs dingen in 9 categorieën mee naar het kroontje tijdens een dagvullende conferentie. Het thema van de conferentie dit jaar is “The Coming of Age of FinTech”.

Het event zet in op vragen zoals: “Hoe zal de sector omgaan met de snelheid waarmee markten en spelers zich ontwikkelen?” en “Hoe blijf je als organisatie relevant in tijden van radicale veranderingen?”. 

Organisator van dienst is B-Hive, het fintech-platform dat inzet op Europese samenwerking rond innovatie.

De European FinTech Awards & Conference vormt de ideale gelegenheid om de nieuwste studie “Beyond FinTech: A Pragmatic Assessment of Disruptive Potential in Financial Services” van het World Economic Forum mee te geven.

De belangrijkste conclusie uit de studie? Hoewel fintechs de structuur, de beschikbaarheid en het gebruik van financiële diensten hebben veranderd, zijn ze er (nog) niet in geslaagd om zichzelf als dominante spelers in de markt te zetten. 

Zullen fintechs het bankenlandschap hertekenen?

Al jarenlang is FinTech een hot topic in de financiële sector. Grote spelers, regelgevers en consumenten stellen zich allemaal dezelfde vragen: “Zullen FinTechs de manier waarop banken en verzekeraars werken, veranderen? En zullen ze het competitieve landschap van de sector hertekenen?” 

Op die vragen probeert het World Economic Forum, samen met Deloitte, in haar rapport een antwoord te bieden. De studie vormt het sluitstuk van drie jaar onderzoek. Ze beschrijft enerzijds de evolutie van FinTechs en de impact ervan op financiële diensten vandaag en geeft anderzijds een inspirerende blik op de toekomst van de sector.

Ja, maar…

Uit de resultaten blijkt dat FinTechs er vandaag in geslaagd zijn om de richting, vorm en snelheid in zo goed als elke aspect van de financiële sector te bepalen. Hoewel ze nog geen dominante spelers zijn, beschikken ze wel over het potentieel om de sector grondig door elkaar te schudden.

FinTechs bepalen dus in grote mate in welke richting de sector evolueert, maar ze slagen er voorlopig nog niet in om tegen de schaalvoordelen van grote financiële bedrijven op te boksen.

Thema's

Andere belangrijke bevindingen zijn kort samen te vatten in drie thema’s:

  • Opkomst van platformen: platformen die de mogelijkheid bieden om vanuit één kanaal te interageren met verschillende financiële diensten zullen in de toekomst steeds belangrijker worden. Ze zullen het basismodel worden om financiële diensten aan te bieden.
  • Financiële regionalisatie: verschillende prioriteiten qua regelgeving, technologische mogelijkheden en veranderende consumentenverwachtingen dagen de financiële globalisering uit. Ze maken de weg vrij voor regionale financiële dienstverlening die aansluit op lokale noden.
  • Technologisch Geavanceerde Systemen: gevestigde spelers die proberen om de kerncapaciteiten van grote technologiebedrijven te kopiëren, maken zich daardoor steeds meer afhankelijk van diezelfde spelers.

Sector

Naast een overzicht van de algemene resultaten, bevat de studie ook de belangrijkste bevindingen per sector. Het onderzoek focust op:

  • Betaalverkeer
  • Verzekeringen
  • Digitaal bankieren
  • Kredietverlening
  • Uitbreiding eigen vermogen via crowdfunding
  • Beleggingsbeheer
  • Marktinfrastructuur

Meer info

Voor een uitgebreid overzicht van de resultaten per sector kunt u hier terecht.

Meer over: